Plusgroep bezoekt gemeentehuis

10 april ’19 -> Open Morgen De Schelf
3 april 2019
Vakantierooster 2019-2020
13 mei 2019

Plusgroep bezoekt gemeentehuis

Plusgroep bezoekt gemeentehuis

De plusgroep is in het gemeentehuis Hoeksche Waard geweest. Daar hebben ze een ontmoeting gehad met Mireille Louwerens en Hein Verbiest van Lokalen Hoeksche Waard. Ze deden een quiz en kregen een aandenken aan het bezoek.

De gemeenteraad, wat gebeurt er allemaal?

Er komen om de vier jaar verkiezingen voor raadsleden en om de zes jaar voor de burgemeester. In de Hoeksche Waard zitten er 37, dat komt omdat het altijd een oneven aantal moet zijn. Die 37 leden zitten in een partij en er zijn 11 partijen. De inwoners bepalen wie er raadslid mogen zijn, dus als je bijvoorbeeld kunt kiezen uit Kees-Jan uit ’s Gravendeel of Hendrik Pieters uit Maasdam en de meerderheid stemt op Kees-Jan, dan is hij raadslid en moet Pieters het de volgende keer maar weer proberen. Je moet 18 jaar zijn wil je raadslid worden, dus als je je rijbewijs hebt, dan kan je ook nog lekker gezellig raadslid worden. Nou, helemaal mooi. De Hoeksche Waard heeft meer dan 85.000 inwoners, het belangrijkst is de gemeenteraad zelf.

Er wordt eens in de vier weken vergaderd en een raadslid heeft ongeveer 16 uur raadswerk. Wij zijn in de raadsvergaderzaal geweest en mochten vragen stellen aan twee raadsleden.

Ze vonden het een hele leerzame en leuke ervaring om in het gemeentehuis te zijn. En ze hebben er heel veel nieuwe dingen geleerd.

Laura Bleij en Fleur den Boer

error: Onze inhoud is beveiligd!